Niello

Ur landskapen kring Lindängen i Skåne, florerade en artistisk persona med en orädd approach till omvärlden, Niklas Grahn. Under artistnamnet Niello, har Niklas alltid färdats framåt av självständig, visionsbunden drivkraft som reflekteras i musiken. Under de tidiga tonåren i Jönköping förenades han med den svenska hiphopen och hittade sitt första, sanna kall. Snart föddes en experimentell kreativitet som tog uttryck i hans första tracks, ovetande om att det la grunden för den musikaliska självsäkerhet han sedan kom att växa in i.

Genom en fascination för artister med starkt visuellt framträdande och storartade live-shower, la Niklas även stort fokus på filmskapande och grafisk design. Den kreativa bredden gav större spelrum att själv kunna forma sitt artistkoncept under frihet. Nästa steg blev Stockholm där han bildade hiphop-duon, Stockholm Boogie, vilket gav honom styrkan att starta soloprojektet, Niello. Ur känslomässig turbulens blomstrade en salig mixtur av närliggande, lyrisk träffsäkerhet och bombastiska hiphop-beats med melodiöst fokus. Första singeln blev ”Svett” [Warner Music, 2013] som snabbt fick slående framfart, och därefter ljöd startskottet för den stundande karriären med genombrottet ”Legenden” feat. Phantomen som sålde trippel platina. Succén bidrog till ett turnéschema med hundratals gig bara under kommande året, vilket byggde upp en solid fan-base och öppnade dörrarna för framtida, stora artistsamarbeten.

Niello initieras av att framåtdrivande pusha sig själv till det yttersta, med en ståndpunkt i att allt är möjligt. Musiken präglas av en ocensurerad yttring om vemod, värme och hopp i mörkret. Om destruktiva förhållanden och om när ett tungt förflutet kan lyfta dig ännu högre. Soundet på EP:n ”Vinden” som släpptes 2015 flirtar aningen med 90-talet och elektronisk pop, med en mastodont-atmosfär som får rummet att verka större. EP:n sammanbinder och summerar Niellos helhetskoncept där han för in popens uttryck i hiphopens sound.

Mer info

Boka Niello

Press