Linnea Olsson

Två år efter sin senaste skiva, hyllade “Breaking and Shaking” är Linnea Olsson aktuell med nytt material. I år släpper hon två EPs: “FOR SHOW” den 24 februari och “NOT FOR SHOW” i september. Nyligen släpptes första singeln “Weekend”. Linnea Olsson är just nu också aktuell som cellist och körsångerska på Frida Hyvönens nya album och turné.

Första singeln ”Weekend” är enligt egen utsago en ironisk iakttagelse i hur Linnea använder alkohol för att locka fram sitt “bättre (?) alter ego” och bedöva sig när livet känns trist.

– Jag har funderat mycket på mitt drickande – alltså varför jag dricker alkohol – på sistone och det blev en låt av det också, berättar hon.

Spåret hör till första delen av Linneas kommande släpp FOR SHOW/NOT FOR SHOW som kommer ut som två EPs med fem låtar vardera under 2017, första den 24 februari och andra i september.

 – Jag har skrivit en mängd låtar och valt ut 10 som blev indelade i två grupper, fem mörka och fem ljusa. Fem som är på riktigt, fem som är på låtsas. Jag har tänkt på hur mycket jag vill vara mig själv som låtskrivare och på hur mycket jag vill låtsas vara någon annan. Jag har funderat över det och skrivit låtar ur två perspektiv. Låtsats som om inget spelar någon roll och att allt är lätt och skrivit låtar i det tillståndet. Sen har jag sökt inåt och tänkt och känt utåt och tagits över av diverse skit som händer i världen runtomkring mig, inuti mig, blivit genomledsen över ett totalmörker som ibland tar över. När jag har skrivit dom här låtarna har jag strävat efter att det ska kännas som att det spelar någon roll. Det är det jag har försökt uppnå. Jämfört motpolerna. När det är på låtsas och när det är på riktigt.

Linnea Olsson debuterade 2012 med albumet Ah!. Hon har utöver sina egna verk och albumsläpp gjort sig ett namn som cellist och sångerska på scen tillsammans med Ane Brun, Frida Hyvönen, Jennie Abrahamson, Maia Hirasawa och Nina Kinert m.fl. – samt Peter Gabriel och Sting som hon nyligen turnerade med i USA. Just nu spelar Linnea Olsson live med Frida Hyvönen på releaseturnén för albumet Kvinnor och barn, som Olsson också medverkar på. Lyssna till exempel på den drabbande låten Fredag morgon, en låt där Hyvönen i intervjuer särskilt lyft fram Olssons fantastiska cellospel. 

Mer info

Boka Linnea Olsson

Press