Kaah

Kaah släpper nytt album den 12 april – ”New Orleans” 

Med sitt nya album sätter Kaah tonen för sin framtid. Det finns musik som är stillastående och så finns Kaah. På “New Orleans” hör man en artist i ständig förändring. Albumet spränger musikaliska vallar och växlar mellan monoton funk, houseiga toner och samtida soul. På samma gång hypermodernt och djupt rotat i den afroamerikanska musikhistorien.

“New Orleans” är Kaahs sjätte album i en karriär som startade för över 20 år sedan när han revolutionerade svensk musik genom att göra soul på svenska grundat i gedigen hiphoptradition. 
 
– En känsla jag hade under arbetet med albumet var att livet ständigt ändrar sig, det som var självklart igår hör inte hemma längre och det som kanske kändes fel hittar nya vägar in. Och det ger en känsla av att stå helt naken inför ett nytt liv, säger Kaah, och tillägger:
 
– Inför den här skivan har jag lyssnat mycket på Moodymann, Jessy Lanza och Mwuana. Jag har även återupptäckt gamla Marvin Gaye-plattor som nu fått nytt liv när jag ser och känner ur andra perspektiv. Plötsligt hör jag den desperation som finns i Marvins röst när han sjunger om sorgsen kärlek.
 
I kontrast till albumets titel är ljudbilden inte inspirerad av nämnda stads swing- och jazzscen utan den proto-techno och nyskapande elektro som växte fram i Detroit kring mitten av 1980-talet, men med en känsla av nutid. Soul- och funk-fans behöver dock inte oroa sig. Kaah viker inte från sina musikaliska rötter som går tillbaka till artister som Sly Stone eller Nina Simone. “New Orleans” handlar om att resa sig upp igen efter en storm som skapat kaos, en historia som kommer ur personliga upplevelser för Kaah.
 
Kaahs nya album “New Orleans” släpps den 12 april på LBS productions med distribution via Record Union.
 
Diskografi:
– Kaahlender (1998) Kaah signades av Peter Swartling och debutskivan producerades av Christian Falk.
– Soulrebell (2000) Uppföljaren, där Kaah började producera sin egen musik tillsammans med Andy Pfeiler.
– Beats, melodier och Baby Kaah (2001) Här tog Kaah steget fullt ut och producerade huvuddelen av albumet ensam.
– Jideblasko International (2003) En slags lågbudgetsvariant av föregående album, med en friare struktur.
– Matcha din look (2013) Comebacken efter tio års tystnad, ett popfunkigt album med inspiration från Prince, Michael Jackson och Thin Lizzy-riff.
– JUNGL (2017) – EP JUNGL: mörkare och mer underground än 2013 års släpp. Back to basics. 

Mer info

Boka Kaah

Press