Johannes Räihä

Johannes Räihä kommer från Närke, men bor i Stockholm sedan många år tillbaka. Han betraktar sig som en lättsam och okonstlad person som vill att andra ska uppfatta honom som just det genom sin musik.

Även om det kreativa värvet alltid funnits närvarande, så var det aldrig givet att det var just musik han skulle syssla med. Han började spela instrument ganska sent, strax innan han fyllde 20, och skrev sin första hela låt för mindre än två år sedan. Men eftersom han alltid omgett sig med många musikaliska vänner, så blev det också del av hans liv på ett naturligt sätt. Låtar växte fram, spelades in och sparades.

I år klev Johannes rätt in i alla popälskares hjärtan när han släppte sin debutsingel ’Sjöarna i Idaho’ som har hyllats av tastemakers som Popmani och Festivalrykten och även fått uppbackning av Spotify. 

”Mina låtar handlar mestadels om de människor som jag umgås med. Ta ’Thom’ till exempel: den handlar om en vän som var inne i en tung period. Vanligtvis är han den med person man känner med mest liv i sig. Alltid på gång. Men han hade ramlat ner i en deppig grop som han hade svårt att ta sig ur, så jag satte mig och skrev en låt till honom. Inte för att jag trodde det skulle bli hans frälsning på något sätt, men mer för att peppa honom lite. För när man har det tungt så är det ofta svårt att se att det kommer bli bättre. Men jag ville påminna honom om att det kommer bli lättare om man pallar hålla ut” säger Johannes.

Den 8 juni släppte Johannes sin eftertraktade debut-EP ”Den varmaste kontinenten”, som handlar till stor del om människor runtomkring honom. Att lyssna på EPn är som att man får en större inblick i Johannes liv där man får ta del av det som han tänker på, känner och drömmer. ”Jag är inte ute efter att förändra någons liv med mina låtar, men kanske når jag fram till någon någonstans som kan relatera och må bra av musiken.”

Mer info

Boka Johannes Räihä